Aquest bloc

Darabuc.cat és un bloc dedicat a la literatura infantil i juvenil publicada en català (en el sentit més ample del terme, és a dir, en totes les variants de la llengua), amb un interès especial per la poesia; també fa atenció a d’altres temes que m’atrauen, com les biblioteques (escolars i públiques) o la il·lustració. Són benvinguts tots els vostres comentaris i suggeriments, perquè la vida d’un bloc és en bona mesura la petjada dels qui hi passen.

En la mesura de les possibilitats personals, l’espai roman obert a col·laboració, inclosa la col·laboració amb les aules; per exemple, en la creació de sèries de poemes sobre un motiu o una estructura, o de poemes col·lectius. Per això hem fet jocs de cooperació, com la creació de les «Capsetes de fruita», hem pujat recomanacions de lectors, com Bestioles menudes, o us hem animat a visitar nous espais de creació infantil, com el Taller de contes del CEIP Castell de Santa Àgueda. Ja direu!

Si voleu contactar amb mi, podeu deixar un comentari o bé escriure a DARABUC arrova GMAIL punt COM. Si voleu enviar llibres per una possible ressenya, escriviu-me al correu.

Fins aviat!

30 responses to “Aquest bloc

 1. Fantàstic el teu blog. Demà el proposaré a la meva filla, que té 11 anys. Li agrada molt llegir pero mai havíem pensat de llegir poesia. Gràcies!

 2. Hola, Stefania: proveu, genial! Potser podeu començar amb dos clàssics com Joana Raspall (més tranquil·la) i Miquel Desclot (més divertit). Per exemple, si us agrada la música, amb Música, mestre i Més música, mestre. Els trobareu a moltes biblioteques. Ja veureu que hi ha una veu poètica per a cadascú i per a cada temps.

  No sé d’on escrius; a Barcelona tens una gran biblioteca especialitzada en infantil, la Xavier Benguerel, i una amb un Espai de poesia, la Mercè Rodoreda del Guinardó. Que disfruteu! (I moltes gràcies per la visita i el comentari.)

 3. Hola Gonzalo, Darabuc.
  T’enviem la ressenya
  Del llibre que hem llegit
  Cada nit una estoneta
  Abans d’anar a dormir.

  Gabriela a l’ordinador escriu
  Perquè Clàudia està cansada
  I una mica enfadada
  La mare va a un curset
  I arriba una mica tardet

  Et contestem amb versets
  Perque ens agrada rimar
  No ho fem tan bé com tu
  Però ho intentem
  I és el que val!

  A Clàudia a més a més
  La poesia li ha ajudat
  A aprendre a llegir
  I a millor menjar
  I quan arriba la nit
  L’acompanya a dormir

  …… i a somiar.

  No he trobat una adreça email per escriure’t. Tinc la foto del llibre però no sé com fer-la arribar.

 4. Hola, Gabriela (i en veu baixeta: hola, Clàudia).

  Ja dieu bé: el que importa és intentar-ho. Qui sap qui ho fa bé i qui ho fa malament, això són qüestions molt complicades, avui, que no està gens clar què és art i què no… Voler fer i fer, posar-s’hi, és el principal.

  Ja he rebut la foto. La publico d’aquí a uns dies. Moltes gràcies!

 5. La meva entitat A.VV.Coll-Vallcarca, editem el Premis Literaris Grau Miró, en hiperbreus i haiku, al 2008, també amb tanka.
  Ens agradaria poder connectar amb vosaltres alhora de divulgar el nostre Premi Literari on poden participar també els nens.
  El nostre blog es :
  http://avvbarri-coll.blogspot.com

  http://graumiroavcv.obolog.com

 6. Hola, Salvador, a dalt tens el meu correu. O si ho prefereixes, quan les bases siguin penjades deixes un enllaç a comentaris (és probable que trigui una mica a sortir, perquè els missatges amb enllaços els sol aturar l’antispam per tal que els verifiqui jo).

  He estat mirant per les planes que menciones, però no he sabut veure reproduït cap haiku dels nens. Tanmateix, felicitats per la vostra tasca de dinamització cultural.

 7. Després de passejar-me una estona per aquest bloc he de dir-te que l’he afegit com a recurs educatiu a la llista dels meus blocs.
  L’utilitzaré per treballar amb els meus alumnes.
  Et felicito per la idea i per la qualitat del teu treball.
  Moltes gràcies pel teu comentari al meu bloc i si mai necessites alguna foto d’animals o plantes per il·lustrar algun poema no dubtis en demanarme-la; si la tinc la posaré a la teva disposició.

 8. T’ho agraeixo sincerament, Ferran. Jo també he disfrutat molt amb el teu. D’una banda, natura i literatura tenen una connexió especial; però de l’altra, la literatura que no surt de si mateixa i no agafa aire i vida de fora té un alenar força limitat, al meu parer. Per això et deia que m’ha suposat una alegria trobar el teu bloc i més il·lustrat amb fotografies tan vives. Ja pensava “rampinyar-ne” més d’una, no pateixis. 🙂 N’hi ha que ni paraules els calen per a fer un poema…

  (En Ferran no ha posat enllaç directe a la seva firma però em prenc la llibertat de recomanar-vos que visiteu el seu Fauna i flora.)

 9. Em sembla perfecte. Pots agafar qualsevol foto per al teu bloc, ja que la finalitat és educativa i això m’encanta.
  Ferran

 10. Darabuc, et volia demanar un consell: estic preparant un joc de pistes per Nadal (saps, com un calendari d’advent, pero els nens cada dia troven una pista i han de buscar el regalet – es una “tradició” que ens hem inventat nosaltres). Aquest any, amb el teu blog, se m’ha acudit que les pistes podrien ser poemes-endevinalles. Em pots aconsellar alguna cosa? Un llibre de poemes curtets on pugui buscar endevinalles?
  (PS: sí que conec la biblioteca Benguerel, de fet es la que tenim a prop de casa i ens agrada molt!)
  Gracies
  Stefania

 11. Hola, Stefania, sembla una bona idea, la veritat. I podria valdre igualment per a un aniversari, potser? Només cal ajustar la dificultat al temps disponible, o poder jugar amb les pistes… Tota una gimcana literària i de joc verbal.

  Llibres d’endevinalles n’hauries de trobar una varietat, però no sabria aconsellar-te’n cap en concret. Crec que tant a les seccions d’infantil de la biblioteca com a llibreries de confiança o més grans (des d’Ona a Al·lots-El petit príncep, si parlem de Barcelona; tens els enllaços a la columna de la dreta) et podran aconsellar millor i mostrar la diversitat que sigui disponible ara. El mercat editorial va en general massa de pressa i tot sovint es descataloguen llibres a pesar de la seva qualitat.

  Una idea per a anys propers: jugueu també amb endevinalles o enigmes visuals i, perquè no, musicals. La literatura arrela més quan més es relaciona amb tots els nostres sentits.

  (M’agradaria respondre’t més directament, però sóc mal conseller, entre altres raons perquè llegeixo més llibres de fons que novetats i tot sovint aquests llibres ja no es troben fàcilment.)

 12. Gracies igualment. Ja et diré que trobem!

 13. Isabel Barriel

  Al blog http://www.poesiaula.blogspot.com
  hi ha una sorpresa.
  Isabel Barriel

 14. salvador barrau

  Hola, hem penjat les bases dels Premis Grau Miró 2008, amb hiperbreus: haiku i tanka. Ho podreu veure a:
  http://avvbarri-coll.blogspot.com
  Tot just l’acabo de penjar als blogs.
  També dir-vos que hem endegat un programa de radio per Radio Gràcia (Barcelona) que es diu Teatrí de butxaca, on les activitats seran: esquetx de teatre, acudits, poesia, haiku, tanka, epigrames i també els versos per a infants.
  Em pots ajudar en trobar teatre curt adreçat a nens?
  Att. Salvador

 15. salvador barrau

  Una associada a la meva AAVV del Coll-Vallcarca ha creat un blog molt creatiu, tant per a nens com per a nenes, i adults, és clar!
  És un blog de “mandales”. Adreça:
  http://mandalas-mru-07.blogspot.com
  Potser és d’interès per a alguna persona.
  att. Salvador

 16. salvador barrau

  La nostra entitat està col.laborant… digue-m’ho així, amb la revista de haiku No Michi, una revista prestigiosa que tracta molt bé el haiku; bé, us ho faig saber perquè ells i nosaltres fem concursos per a infants en haiku. Us ho poso en coneixement.
  http://no-michi.com
  Desitjo poder ajudar en la vida activa i cultural dels nens.
  Att. Salvador

 17. Benvolgut Salvador, disculpa que hagi trigat tant a posar-me les piles. Les festes són dies d’excés d’enrenou a casa nostra i a sobre tenim excés de feina… Aprofito per desitjar-te un bon any.

  Gràcies pels diversos enllaços. Els seguiré.

  Respecte del teatre infantil, hi ha poca cosa editada. Hi havia una col·lecció de llibrets de color taronja que era fàcil trobar a Abacus, per exemple, i probablement a Ona. Et buscaré els detalls.

 18. jordiandreucorbaton

  Hola,
  he vist el teu comentari al meu blog.
  Les gràcies no es mereixen… felicitats pel bon treball que estàs fent!
  Si necessites quelcom ja saps on trobar-me!

 19. Hola Gonzalo,
  m’agradaria donar-te a conèixer una col·lecció de contes que potser et podrien interessar. Jo sóc l’autor del primer títol: “M’he perdut!”.
  Aquesta col·lecció és la primera que està traduïda a la llengua de signes catalana.
  En aquesta adreça pots trobar més informació http://ginjoler.wordpress.com/
  Salut i enorabona pel teu bloc.

 20. Hola, JuanolO:

  gràcies. Seguiré els enllaços i els aniré incorporant (segons la llengua majoritària, en aquest bloc o el castellà). Ja he fet una primera visita apressada i m’ha semblat interessant, en efecte.

 21. Hola, vaig visitant aquest bloc des que hi vaig trobar la referència a les Bestioles menudes. Us deixo l’adreça del meu bloc obert fa molt poc.

 22. Benvingut, Valentí.

  He aprofitat per ampliar una mica la columna d’enllaços d’il·lustració, incloent il·lustradors que teniu espai web en català, com és el teu cas.

  Una salutació cordial

 23. Hola. Em dic Montserrat Aloy i faig poesia en català i en anglès, per adults i per nens. Podem penjar poemes aquí, per compartir? També en tradueixo, de l’anglès al català.
  Gràcies

 24. Hola, Montse. T’he escrit al teu correu. Essencialment, per la part de pregunta que pugui interessar d’altres persones, et deia que sí, però que és un espai personal, fet amb una tria subjectiva. Això vol dir que potser no encaixo amb autors o poemes sense per això posar en dubte la qualitat de ningú.

  També per si interessa algún més, he vist que tens publicat Gàbies de vidre i pols a Tàrrega.

  Una salutació cordial

 25. Ja tenim bloc de la Montse Aloy: Cantireta.blogspot.com.

 26. Enguany hem editat altra vegada els Premis Literaris Grau Miró 2009. Pels que vulguin participar trobareu les bases en el nostre bloc.
  Una salutacio cordial.

 27. Hola,

  Estic emocionada per la qualitat del blog.

  T’he fet un enllaç al blog que he obert fa poc: POESILVIA

  http://silviabel.wordpress.com

  GRÀCIES

 28. Hola, Sílvia:

  Jo vaig descobrir el teu bloc a Bibliopoemes i el tinc “fitxat” per tal d’afegir-lo també.

  (A part, disculpa que el teu comentari ha trigat una mica a sortir; quan els comentaris duen enllaços, de vegades el sistema interpreta que són spam.)

  Una salutació ben cordial.

  *

  Hola, Salvador:

  Gràcies i que vagi tot molt bé.

 29. Hola

  crec que tenim molt coses en comú!
  coneixes http://www.contesdelmon.org

 30. Hola,

  Des de que vaig aprendre a llegir, jugo amb elles i m’he il.lustrat creant llibres:

  per això serïa un plaer compartir-ho amb vosaltres:

  l’adreça mail em dóna error.

  El blog amb els llibres és a la següent dirreció:

  http://rosailustradora.blogspot.com

  Es titola: LA IAIA TÉ UNA COSA QUNO ES TREU.

  Desitjo seguir en aquesta línia, el pont entre adults i els nens/nenes.
  Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s