‘Cafè dolç, cafè amarg’, d’Anna Obiols i Subi

Cafè dolç, cafè amarg, d’Anna Obiols i Subi (editorial Proteus), és un àlbum dedicat «a tots els nens i nenes que tenen el cel com a sostre». Narra la cançó trista d’un orfe del carrer, en Mikhail, de nou anys, qui, violí en mà, va comparant la vida corrent d’altres nens amb la seva: «… Alguns nens diuen que s’avorreixen. Jo no tinc temps per jugar. / Ploren perquè no volen anar a l’escola. I jo perquè no hi puc anar. / Hi ha qui vol una televisió a l’habitació. I jo una casa que no sigui de cartró. / Sovint s’enfaden amb els seus pares. Jo, cada dia, els trobo a faltar. / Ells tenen amics de la seva edat. Jo només el rodamón de l’acordió. / Alguns ballen per passar-s’ho bé. I jo per necessitat. / A molts nens no els agrada la sopa. Jo dono gràcies si n’aconsegueixo un plat al dia … / Em dic Mikhail, tinc nou anys i aquesta dolça melodia és la música del meu cor».

Hi ha quin pren cafè dolç, encara que potser no n’és prou conscient (i aquí la intenció ètica del llibre), i hi ha qui no té més remei que prendre’l amarg, li agradi o no. Les il·lustracions d’en Subi ens mostren el món d’en Mikhail desde molt a prop i opten per la tendresa i el sentiment, amb certa idealització (és a dir, sense lletjor realista i reduint la duresa del text) i amb una paleta de colors molt interessant i encertada, bàsicament reduïda al marró amb esquitxos de cafè.

«Sovint s'enfaden amb els seus pares. Jo, cada dia, els trobo a faltar»

«A molts nens no els agrada la sopa. Jo dono gràcies si n'aconsegueixo un plat al dia»

Exemple de les pàgines de text

3 responses to “‘Cafè dolç, cafè amarg’, d’Anna Obiols i Subi

  1. És molt maco, i molt trist. Fa pensar molt, i pot ajudar als nens i nenes a descobrir altres realitats que potser no coneixen, o potser en passem de llarg molts cops.

    Us convido a passar per la nostra biblioteca i veure’n una proposta de treball que en vam fer:
    http://blocs.xtec.cat/minireceptesliteraries/2010/06/14/cafe-dolc-cafe-amarg/

    Una abraçada de començament de curs!!!
    Mònica

  2. Un conte trist, però molt recomanable per compartir anb nens i nenes i fer-los descobrir altres realitats… Un llibre que convida a parlar amb els més menuts de molt temes que d’entrada podens ser difícils d’abordar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s