Amb els cabells de punta!, de Maria Ribell

Un dels recursos de creació de contes que no sol fallar —Rodari n’era un mestre— és el de jugar amb les frases fetes; per exemple, prenent-les literalment. Amb els cabells de punta!, de Maria Ribell, és un recull que fa servir aquesta classe de tècniques per parlar sobre tot d’adults que cometen algun excés (per exemple, fan servir amenaces o altres menes de solucions desesperades que en realitat són pegats que no solucionen res); aleshores s’esdevé un disbarat, la frase es fa certa i l’adult troba ocasió de remeiar la seva actitud. El llibre tracta els personatges amb humor i afecte, i el llenguatge és col·loquial i expressiu.

Així, a «Una per al pare, una per a la mare…», l’Esteve aprendrà a menjar bé quan el joc de les cullerades es faci real i tots els parents anomenats li prenguin (literalment) la pitança de la boca. A «Et tancaré amb les rates!», el senyor Artur perdrà el seu humor rabiüt i atrabiliari quan el «quarto de les rates» (un sota escala net i pintat de blanc on tanca els seus fills per deu minuts) sigui envaït de debò per dotzenes de ratolins. A «L’home del sac», en Manel ensenyarà als nens que el seu sac duu joguines i no ha de fer por, i donarà als pares l’oportunitat de desfer-se d’aquesta amenaça. I així fins a vuit contes: el noi que sempre està a la lluna i baixarà a la terra quan conegui una Lluna de qui se’n farà amic; el noi a qui, en un arranc d’impaciència, fan empassar el menjar amb un embut per no fer tard als focs d’artifici, i ell «vomita» uns focs que impressionen tot el poble; la senyora estirada a la qual tot li posa els pèls de punta, i que acabarà gaudint d’una estètica punk i un rejoveniment paral·lel de l’ànim; la mare que per tot s’enfila per les parets i acabarà feliçment enfilada al sostre…

darabuc-asun-esteban-maria-ribell-amb-els-cabells-de-punta

El recull és il·lustrat per Asun Esteban, més coneguda potser com a una de les Violeta Denou, el nom col·lectiu de les creadores d’en Teo; no caldrà dir, aleshores, que la seva contribució coincideix amb el to general d’humor i afecte.

  • Maria Ribell, Amb els cabells de punta! Il·lustracions d’Asun Esteban. Cruïlla (El vaixell de vapor, sèrie blava, 46), 1993. 96 pp. ISBN 84-7629-792-0.
Anuncis

3 responses to “Amb els cabells de punta!, de Maria Ribell

  1. Recurs interessant per fer gaudir infants i adults i també per recuperar i pensar en moltes de les expressions que utilitzem.

  2. Ei! Si et vols passar pel blog, a l’entrada de “M’encanta llegir” trobarás un regalet, entremig…
    😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s