La rebel·lió dels animals, de George Orwell

Llegeixo La rebel·lió dels animals, de George Orwell (traduïda anys abans com a La revolta dels animals) i trobo que segueix essent una faula política i social de gran força. Quina validesa té? Sens dubte, és una anàlisi freda del trist resultat que va donar de si el comunisme real.

Però probablement també és una bona anàlisi, crua i escèptica, del procés històric que sembla anar en general de la revolució popular a la burgesa; ens parla de les revoltes que neixen del poble però tornen a crear una nova classe dirigent molt més afavorida que la dels escarrassos. Als trenta-quatre anys de mort Mr Franco, la premsa sembla dir-nos que la majoria no som més rics ni treballem menys, però en canvi hi ha uns pocs porcs que han engruixit molt bé; i encara ens duu notícies d’algun Napoleó que s’afanya a oferir-se com a Líder del mas comú. La lectura, sens dubte, és ben suggeridora encara avui.

 • George Orwell, La rebel·lió dels animals, trad. de Melcion Mateu i Adrover i de Marc Rubió i Rodon (2003); Labutxaca, 2009, 144 p. (ISBN 978-84-96863-23-1).
 • La revolta dels animals, trad. Eduard Cardona i Joaquim Ferrer Mallol (1964), Destino, 2001, 144 p. (ISBN 978-84-233-2342-5).

5 responses to “La rebel·lió dels animals, de George Orwell

 1. Clara Bassols

  Bona tarda,

  Els escric de l’editorial La Galera perquè voldríem saber l’email d’alguna de les persones que porten Darabuc.

  Moltes gràcies!

  Clara Bassols

 2. Hola, Clara:

  La meva adreça de gmail.com és: darabuc @ gma…

 3. Clara Bassols

  Gràcies!

 4. Coincideixo molt amb l’anàlisi (com per a no coincidir, clar!!!) és una lectura que no ha perdut gens de vigència en el seu transfons… a l’igual que 1984.

 5. Hola, Furianta:

  Pots no coincidir tant com vulguis, que consti. 🙂

  Com tu, trobo que 1984 també és ben vigent, tot i que potser menys assequible per als lectors joves.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s