A colp de pedal: L’hereu dels tretze, de Toni Cucarella

darabuc-toni-cucarella-a-colp-de-pedal-07A colp de pedal (Prodidacta, segell Abril) és una sèrie de breus novel·les de colla, d’afany en bona part divulgatiu: donar a conèixer les comarques valencianes i algunes de les seves particularitats històriques, artístiques o naturals. Cadascuna està escrita en relació directa amb una comarca per part d’escriptors força coneguts dins el panorama de la LIJ valenciana.

El concepte de la col·lecció imposa uns límits clars i cal tenir present que parlem de llibres d’encàrrec. Però això no vol dir que no permetin passar una bona estona: en contra del mite romàntic del geni i la intuïció, jo entenc que l’art és abans que res un joc i la tensió dels condicionants afavoreix la creativitat en la mateixa mesura en què la dificulta.

L’hereu dels tretze, de Toni Cucarella, n’és un bon exemple. L’autor comença per desempallegar-se d’un parell de condicionants de la sèrie (si tothom ho fa, no hi ha sèrie; però si cadascú ho fa en una mesura prudent, el conjunt es fa més variat) i aparca no només les bicicletes de la colla, sinó també a dos dels joves, en Martí i en Jamal. És molt atent no només als fets històrics o als monuments notables, sinó també a la parla local i fins l’antroponímia; és un gust llegir com parlen la Balbina, en Joanot o l’Huiso. Hi ha un joc de pistes que ens conduirà per diversos pobles; la seva resolució és un punt distant (en general, no la farà el lector, sinó un dels personatges), però la seva formulació és poètica: «Tres torres i un soldat de Lil·liput. La venta del gegant forçut», «Hàbit i espasa. El marit panxut i la dona del balancí», «Guillem Tell va errar les fletxes», «Bressol del bou. Bugaderes en un mar de canyes», «La més alta foguera. La gallina ha post un plàtan». I així, pista a pista, un es mou pel territori i li proposen de viure’l d’una forma molt més creativa que la cara d’ensopiment que posem darrere un vidre de cotxe fent camí per l’autovia. No és poc el guany.

 • Toni Cucarella, L’hereu dels Tretze. Il·lustracions de Robert Amoraga. Abril Edicions Prodidacta (A colp de pedal, núm. 7), 1999. ISBN 13: 978-84-923712-9-7.

4 responses to “A colp de pedal: L’hereu dels tretze, de Toni Cucarella

 1. Hola! sóc mestra d´un 6é de primaria i m´agradaria treballar amb els meus alumnes aquest llibre en classe. Com puc fer-me amb la proposta didàctica del llibre? Podrieu enviar-me-la? Gràcies!

 2. Ramón Calatayud

  Hola! Soc Ramón alumne de Maite i m´agragaria que vingueres a la nostra classe.
  Gracies!

 3. Hola, Ramón:

  Per xerrar amb en Toni Cucarella, escriu millor al seu bloc: http://blocs.mesvilaweb.cat/cucarella

  Sort!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s