El presoner del Casal del Diable, de Pau Joan Hernàndez

El presoner del Casal del Diable, de Pau Joan Hernàndez (Cruïlla), és una novel·la que mescla amb encert les tradicions del folklore, la por, l’aventura, l’humor i un punt de realisme familiar.

El protagonista és un nen de Bigues i Riells que, per mitjà de l’escola, farà un intercanvi amb un altre nen d’una família gallega. L’Anxo li explicarà tot de coses misterioses: viu a un casal on hi ha el fantasma d’un temible bandoler, fades, un «ermità domèstic», un tren en miniatura, un cementiri, un tresor… Es veurà que tot això és cert, però no tot és com sona; o si voleu, i dit des de l’altra banda, no tot és misteri ultrahumà, però tampoc és tot científicament explicable.

El cas és que quan el noi arriba al Casal, ningú no el surt a rebre: haurà de travessar un bosc mentre es combrega una tempesta i el seguirà un rar gos negre (si és que en realitat és un gos, i no un ésser més temible!). Quan per fi arriba a la porta, una senyora que no sembla de la casa el durà fins la torre més alta… i l’hi tancarà!

La història no és de terror pur, tanmateix, perquè ve matisada primer per la situació familiar del nen, que no s’acaba de trobar bé a casa seva, i això s’ha descrit amb humor; també la matisen alguns cops d’humor posterior i altres de desvetllament de fenòmens paranormals que eren només aparences (però no tots ho seran). Així, es converteix ans que res en una novel·la d’aventures, de bon ritme, que per camins secrets ens durà a l’alliberament dels presoners (inclós el fantasma) i la resolució del conflicte familiar.

Les il·lustracions d’en Gerard Miquel (bloc | APIV | omnívoro estudio), de línia molt clara i economia de mitjans, incideixen sobre tot en el tractament humorístic.

darabuc-gerard-miquel-pau-joan-hernandez-el-presoner-del-casal-del-diable

darabuc-gerard-miquel-pau-joan-hernandez-el-presoner-del-casal-del-diable-2-400

 • Pau Joan Hernàndez, El presoner del Casal del Diable. Il·lustracions de Gerard Miquel. Cruïlla (El vaixell de vapor-taronja, 123), 2002. ISBN: 84-661-0365-1.
 • La primera imatge és presa d’aquest enllaç.

8 responses to “El presoner del Casal del Diable, de Pau Joan Hernàndez

 1. Marta Domingo Domènech

  Em sembla un llibre molt emocionant, ple de misteri i aventures. El recomanu a aquelles persones que els agrada les aventures i les coses emocionants, no rutináries.

 2. Hola, Marta:

  Coincideixo amb el teu punt de vista i recomano en general l’obra d’en Joan Pau Hernàndez, un autor molt curós dels seus textos i que lliga molt bé els seus llibres.

 3. gracies per el vostre definicio sobre el conte del casal del diable, tenia que llegir tot el conte pero e buscat en internet per no llegir les 138 pagines…
  GRACIES!!!

 4. Mmm… Curiós: a tu t’alegra aquest “estalvi”, a mi em sap greu per tu que t’ho hagis perdut. Però vaja, sempre hi ha qui prefereix les coses sense gust als plats ben cuinats.

 5. mmm… no m’agrada!

 6. avui ens ha vingut ha visitar a l’escola l’autor:pau joan hernandez i ens ha regalat un llibre per cada u que parla de un misteri a les colonies i els personatges som nosaltres

 7. una cosa cual es el numero de colecio i la colecio? sius plau respondra rapid

  • És un llibre de l’editorial Cruïlla, i la col·lecció, El Vaixell de Vapor. Busca el web de l’editorial i allà podràs trobar més dades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s