En Roc Drapaire, de Josep Vallverdú

darabuc-josep-vallverdu-roc-drapaire-aelcEn Roc Drapaire, de Josep Vallverdú, és avui una novel·la d’aire antic, pel que descriu i construeix —el món d’un suburbi de barraques de cap als anys seixanta, on l’heroi és un drapaire— i per com ho fa —centrant-se en personatges marginals i malalts, como era habitud en la narrativa per infants de la primera meitat del segle XX—. Tanmateix, és aire fresc: l’acció corre amb rapidesa, la malaltia es cura, de la misèria se’n pot sortir (amb esforç), el col·lectiu social és com una xarxa d’empara. El to general és d’optimisme, però no tothom ajuda (altrament, poca novel·la tindríem): al món hi ha lladres sense escrúpols, la policia no resol gairebé res i algun secundari tampoc no  vol ajudar-se a si mateix (i sense esforç no hi haurà recompensa).

A la novel·la hi ha, potser, dos homenatges (literaris; desconec si eren conscients o no). Un recorda la Klara de Heidi; aquí també trobem una Clara impedida i la seva malaltia es viu amb emoció al llarg d’un bon nombre de pàgines.

L’altre podem dir que fa justícia al premi que va rebre l’obra, ja que recorda més d’una plana d’en Folch i Torres, com aquesta: «el meu fill, el meu pobre Ramonet… No té mare, ni té salut, saps? El pobric va néixer flac, amb les cames febles … i mai no ha pogut caminar» («El misteri del sabater», dins Cinc pàgines viscudes). Ara bé, la semblança amb en Folch i Torres és de tema, però no de to; Vallverdú és emotiu a gratcient, però no llagrimós. No us perdeu el toc d’humor del secret del rellotge, molt ben integrat, a més, com element de la trama.

2 responses to “En Roc Drapaire, de Josep Vallverdú

 1. Aprofito per dir-te que he creat un nou bloc de la biblioteca de l’escola (a més del que ja tenim), amb la intenció de penjar-hi propostes pràctiques de treball a la biblioteca (fa poquets dies que funciona).
  Es diu “Minireceptes literàries” i es troba a
  http://minireceptesliterariesmdremei.blogspot.com/

  Salutacions,
  Mònica
  Biblioteca del CEIP Mare de Déu del Remei

 2. Hola!

  En prenc nota i t’agraeixo l’avís. També l’he afegit al bloc de fonts http://debibliotecaescolar.blogspot.com.

  Bon curs nou!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s