L’estranya mort de Berta, de Joan Pla

darabuc-joan-pla-estranya-mort-de-berta-250wBerta, que sortia amb en Ferran però ha trencat amb ell sense explicacions, apareix morta durant una festa. Les circumstàncies acusen en Ferran i aquest fugirà cap al nord, angoixat, sense pensar-s’ho més. Recorrerà bona part de Catalunya, trobarà bona gent i d’altra menys amable, guanyarà i perdrà, coneixerà un amor encara més ple —i la persona que sabrà raonar amb el cap més fred i buscar un desllorigador— i al final la situació es resoldrà bé, amb un gir de rectificació dels amics, comprensió dels pares i confessió del criminal.

L’estranya mort de Berta, de Joan Pla, atrau per la fugida constant (en Ferran va sent encalçat i desemmascarat als diversos llocs on es refugia) i pel recorregut geogràfic, que té un bon punt de descoberta (en Ferran és de Gandia i acaba a l’hivern nevat de Sort) i el pot tenir també per al lector. La solució policíaca del cas és tan senzilla com encertada i permet fer algun pas enrere que augmenta la tensió (no voldria desvetllar més). Potser hi haurà qui retregui al text que la Irene d’ulls verds que durà la pau a en Ferran, tot i essent un personatge principal, no tingui cap mena de tatxa i dibuixi un perfil més irreal que la resta, el que la converteix, fins a cert punt, en un deus ex machina que resol la trama a conveniència. Però és la novel·la d’en Ferran i per la caracterització general de la novel·la, en extensió i lector model, probablement no calia més.

  • Joan Pla, L’estranya mort de Berta. Bromera (col·lecció Espurna, 24), 1996 (13ª ed. a 2009), ISBN 13: 978-84-7660-256-0.

One response to “L’estranya mort de Berta, de Joan Pla

  1. Em podrieu descriure els personatges principals???

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s