Sherlock Holmes i el seu exèrcit d’irregulars

Trobo una llàstima que no s’hagi recuperat Sherlock Holmes i el seu exèrcit d’irregulars (The Case of the Baker Street Irregular: A Sherlock Holmes story), d’en Robert Newman (Laia, 1983, 1987), una novel·la que era una bona introducció, o potser també un bon complement, al món del detectiu més famós de la literatura.

La novel·la introdueix tres personatges infantils (un de Cornualla i dos germans londinencs), que seran claus perquè en Holmes pugui resoldre un cas que de retruc acabarà afectant un dels propis nens. La trama dels adults inclou ambició, venjança i xantatge, amb segrestos i fals terrorisme; però no és mai violenta en excés (no ho solen ser els casos d’en Holmes en general, però aquí és gairebé tot encara més indirecte). El to general va derivant cap al melodrama, com potser és propi d’una novel·la ambientada a l’època; un sarcasme final del detectiu fa de comentari irònic sobre la pròpia novel·la. Els raonaments i modes de conducta d’en Holmes són reconstruïts amb encert (de fet, és fàcil de recordar passatges i recursos de diversos relats), com ho és la caracterització d’en Watson. Donat que no tenim novel·les holmesianes (només relats breus i uns pocs d’extensos) i que els textos de Conan Doyle mai no donen gaire espai als infants, seria una bona idea recuperar aquest llibre, que cobria un buit.

4 responses to “Sherlock Holmes i el seu exèrcit d’irregulars

 1. Retroenllaç: El gos dels Baskerville, d’Arthur Conan Doyle « Darabuc · literatura per a infants i joves

 2. Hola,
  Per si t’interessa, un dels Coŀlectius Literaris de Catalunya (associacions d’adolescents que es troben per parlar de literatura, si fa no fa), s’anomena Irregulars de Sherlock Holmes, nom que fa referència a la noveŀla que comentes.
  Shaudin

 3. Hola! Veig que hi ha també una sèrie anomenada així, de Tracy Mack i Michael Citrin, que no he llegit, publicada a Cadí. Aquí deixo també un enllaç al col·lectiu dels Lluïsos que esmentaves i pinta molt i molt bé.

 4. Gràcies per fer-me saber sobre aquesta sèrie publicada a Cadí. No la coneixia.
  Pel que fa als Irregulars de Sherlock Holmes dels Coŀlectius Literaris de Catalunya, els conec força bé ja que sóc part d’aquests coŀlectius, sóc la padrina del coŀlectiu Portadors del Foc. No sé quant en saps d’aquests coŀlectius així que et passo uns enllaços al meu bloc on en parlo:

  http://maiera.wordpress.com/2010/04/28/collectius-literaris-a-sant-cugat/

  http://maiera.wordpress.com/2010/07/22/portadors-del-foc/

  I aquest és l’enllaç al bloc dels coŀlectius:

  http://collectius-literaris-catalunya.blogspot.com/

  Shaudin

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s