Parlem de la mort d’un ésser estimat

El projecte de Nascuts per llegir inclou una secció de «receptes literàries», on la biblioteca de Ca N’Altimira selecciona i comenta diversos llibres que giren entorn d’un tema. Dos dels pdf s’intitulen «Parlem de la mort d’un ésser estimat».

El tema és difícil, però necessari. Jo crec, personalment, que el millor és integrar-lo en la vida diària dels infants, sense esperar a la urgència de la perdua. Però també en aquest darrer cas, els llibres poden ser una bona ajuda per a superar el mal tràngol i comprendre el cúmul de sensacions i sentiments que podem arribar a experimentar.

darabuc-zacatin-bullas-la-vieja-iguazu.jpg
.

(En castellà, la meva La vieja Iguazú parla de la vellesa, la mort i la transcendència humana: la llavor que deixen els que se’n van en aquells que els estimem i volem continuar part del seu camí amb les nostres passes.)

5 responses to “Parlem de la mort d’un ésser estimat

 1. Són llibres que tracten un tema molt dur per al xiquets, però que cal tenir a l’abast, sobretot a les biblioteques públiques. Nosaltres a la biblio de Cocentaina quasi tenim tots els llibres infantils sobre el tema i els xiquets se’ls emporten amb normalitat.

  Llibres com el de “La mora”, “El ángel del abuelo”, “Estirar la
  pota”, “L’enterrament”, “¡Bona nit, avi!”, “Una casa para el abuelo”, “El tren”, “Como todo lo que nace”,… i “La vieja iguazú” ajuden a comprendre, assumir i acceptar la cruda realitat de la pèrdua d’una persona que estimem, però sempre amb una sensibililtat extraordinària, sempre amb tendresa i valorant el record de l’ésser estimat com un xarop que cura el dolor de l’absència.

  Moltes vegades són els propis pares els que hi demanen aquest tipus de llibres (perquè ha mort un avi, un tio, etc.), altres venen assessorats per mestres o psicòlegs.

  La mort és una realitat que, amb ulls de nen, podem presentar d’una forma més sensitiva, humorística, il·lustrativa, afectiva, somiadora…però no cal fugir de la realitat i amagar determinats temes als més menuts. La LIJ ens brinda una fantàstica oportunitat de parlar amb els xiquets amb el seu propi llenguatge.

  Per cert, Gonzalo, quin llibre t’han regalat avui?
  Feliç dia del llibre.

 2. Durant el curs passat es va morir el pare d’una nena i el padrí d’un nen. Un conte que vaig llegir i em va emocionar va ser:
  Las mejillas rojas de Heinz Janisch
  Està dedicat … para todos los que participan en la resistencia contra la “realidad”
  És de Lóguez Ediciones.

 3. Gràcies pels vostres comentaris i per compartir la vostra experiència. Bibliotecària i mestra-bibliotecària són llocs clau en aquest cas, per tal d’orientar pares-mares-tutors als quals tot sovint el tema enganxa sense previsió o preparació. Suposo que en general vivim d’esquenes a la mort, volent fer com si no hi fos.

  És curiós com als contes populars no era així. La medicina moderna ha permés de córrer una cortina o un vel força atapeït. També penso que mirem el passat i volem corregir els seus defectes: per exemple, alguns tan evidents com els rols d’home-dona com a funcions separades i innegociables. Però alhora, el passat corregeix les miopies del nostre temps. Bona cosa, poder mirar enrere i poder-hi dialogar.

  És curiós, alhora, que tampoc com a autor és un tema fàcil. És farcit de paranys, com el sentimentalisme (que no el sentiment) o, per una altra banda, negar-li la duresa real.

  Sàlvia: Harold and the purple crayon, de Crockett Johnson. Un clàssic simpàtic i eficaç, al meu parer.

  Montse: No el conec. El buscaré.

  Petons,

  Gonzalo

 4. Aquest cap de setmana tinc pensat dedicar una entrada a “las mejillas rojas”.
  Per cert, proposaré jugar a endevinar amb la fotografia de “El permiso de querer”, al bloc, amb els nens i les nenes i el “repollo”.
  Què et sembla?

 5. La llegiré amb ganes. I em sembla fantàstic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s