Joan Alegret, Batent les ales

darabuc-papallona-fulles03-rafael-ceip-feliu-i-vegues-badalona-b.jpg

Batent les ales,
surt de florides branques
la papallona.
¿O eren dos blancs pètals
que l’aire agermanava?

El poema d’en Joan Alegret el trobareu a Viu la poesia10px-external-3.png, amb diverses propostes de joc, com ara aquesta de crear-ne un cal·ligrama:

Ara anem a transformar el poema en un cal·ligrama. Agafa un llapis, pensa en el vol de la papallona i deixa anar la mà fent-la lliscar suaument per sobre el full, sense prémer gaire fort, dibuixant una possible trajectòria de vol. Quan tinguis una línia prou llarga, escrius el poema damunt d’ella, així el poema s’haurà de llegir com si seguíssim el vol de la papallona. Pensa en els colors que empraràs, el tipus de lletra i la seva mida. Quan hagis acabat la composició, la penges en un lloc ben visible de la classe, o millor encara, en una paret del pati.

La papallona signada per en Rafael és d’un alumne del CEIP Feliu i Vegués de Badalona10px-external-3.png i forma part del conjunt de Treballs amb fulles del bosc10px-external-3.png. No és d’ales blanques, com podria demanar el poema… Amb què en podriem fer una d’ales blanques? Què en dieu?

Addició: Incorporo unes papallones d’ales de ginkgo, fetes per l’Ana, de la classe de 5 anys de la Dolors Todolí10px-external-3.png.

darabuc-papallona-dolors-todoli.jpg

4 responses to “Joan Alegret, Batent les ales

 1. Potser amb pètals de flor d’ametller… Però aquesta és molt maca, de papallona!!!

 2. Si voleu fer papallones d’ales blanques, és pot utilitzar coco ratllat, i en batir les ales deixarien un aroma a…
  També amb pètals de rosa, margarida…
  I també amb neula (aquestes papallones a més de deixar aroma, és poden fer desaparèixer si volant cauen dintre d´una ampolla d’aigua…)
  En quant a les fulles d’arbre: hi ha un conte de C. Cano, en Contes per a tot l’any, “L’arbre de les papallones”. Recomane la seua lectura. Un amic meu de Granada m’envia tots els anys com regal de Nadal les fulles del ginkgo… i surten unes papallones fantàstiques… En el meu bloc trobareu una il.lustració feta amb aquestes fulles…

 3. Hola, Júlia, gràcies de nou. Visc a zona d’ametllers, a veure si me’n recordo i en fem alguna aquest any.

  Només per si m’he expressat malament i ho arribés a llegir en Rafael, aclaro que aquesta papallona em sembla d’una simplicitat meravellosa: són només quatre fulles i tres ratlles, més les ratlletes que li fan aixecar el vol; i ni amb aquestes eines ni amb d’altres més complicades, dubto que es pogués fer millor.

  Hola, Dolors.

  Ja veus que m’he permès d’endur-me’n la papallona de ginkgo de l’Ana. És curiós que pugui ser tan diferent de l’anterior i alhora tan pròpia i tan xiroia. Em sembla que hi ha màgia als dits dels petits. Els grans l’hauríem de tenir encara, però tot sovint l’enterrem en la vergonya, en el no-sé, en el vés-i-ara-què-diran…

  També he afegit el teu lloc web al teu comentari (amb un vincle al teu nom), per tal que els altres lectors puguin saber a quin bloc fas referència.

  Moltes gràcies pel suggeriment i la recomanació. En Carles Cano és dels escriptors que sortirà per aquí una i altra vegada, tant amb totes les seves obres de recreació desenfadada dels contes clàssics com amb les obres majors, de més experimentació lingüística (com Capgirell, per exemple).

 4. Hola, moltes gràcies per la teua tasca, ara quan he arribat al mig segle de vida estic entrant en aquest món …real : de comunicació global…virtual…de les noves maneres de comunicació…però desitge que no s´oblide l´altre món: el dels sentits, el de les emocions del dia a dia, el del contacte personal, i…

  això no vol dir que gràcies a aquesta comunicació més gran pugam intercanviar, conèixer i compartir el que fem en el nostre petit món quotidià, cosa que abans no era possible…Bé, si que ho era a través de les cartes, encara que era més lent, i que segueix utilitzant…
  Gràcies, un altra vegada per aquest espai de comunicació…
  Recomane que entréu en El safareig: ho trobareu al meu bloc i també a l´escola El Puig.
  Recomane també ( per a la gent d´infantil) encara que pot servir a tothom la lectura del llibre:
  ” La educación infantil en Reggio Emilia”
  de Loris Malaguzzi – Octaedro- Rosa Sensat
  També recomane un llibre al voltant de la creació literaria :
  ” El deseo de escribir” Victor Moreno- Ed. Pamiela
  “El juego poético en la escuela” Victor Moreno
  Ed. Pamiela.
  Bé , encara no he trobat moltes coses relatives a infants de 1 a 6 anys, l´etapa en la que treballe…i tenen molt que dir i contar…
  Faré arribar el que diuen, dibuixen, pensen i escriuen?….
  Gràcies un altra vegada per aques espai de comunicació.
  Dolors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s